За нас

Начало - За нас

Създател на Център за народни художествени занаяти е майсторът-бижутер Вергил Варджийски. Дългогодишен член на Задруга на майсторите на народни художествени занаяти и член на Регионалната занаятчийска камара гр.София. Той събира и обработва сам естествени полускъпоценни камъни, които вгражда в накити от сребро посредством техники: филигран, гладък обков, коване, леене и други. В своята 40-годишна творческа дейност има разработени множество оригинални и авторизирани музейни копия на накити и сувенири от сребро и сребро с полускъпоценни камъни.

Неговата съпруга Екатерина Варджийска, също майстор на накити от 30години, член на Задруга на майсторите на народни художествени занаяти и член на Регионалната занаятчийска камара гр.София, от 1995 г. изучава и създава модели на традиционни български национални костюми, разработва копия на български шевици, съхранявани в музеите в цяла България, др.

Майсторите Вергил и Екатерина Варджийски имат над 65 участия в групови и индивидуални художествени изложби в България и чужбина. В магазина-галерия на столичната ул. „Париж” №4 в няколко витрини се показват и продават над 250 модела сребърни накити и сувенири, изработени лично от тях и техните асистенти. Голяма част от накитите са копия на музейни експонати, но също така се излагат и техни авторски модели и такива на други майстори.